Site Overlay

Visoravan Vrtibog

Vredelo je biti strpljiv, istrajan i pogoditi pravo vreme za odlazak na visoravan Vrtibog.

Visoravan Vtibog, Stara Planina
Vrtibog

U susret Vrtibogu

Dugo očekivanu avanturu smo započeli sa Zavojskog jezera. Početak dana je bio oblačan i maglovit, a staza blatnjava. Međutim, to nije uticalo na dobro raspoloženje koje je krasilo ekipu. U daljini se mogla videti grčevita borba sunca sa oblacima, i rezultat je bio da po koji sunčev zrak iskoči.

Borba sunca i oblaka

Prijatnim tempom dolazimo do najvećeg pašnjaka na Staroj Planini. Jesen je presvukla Vrtibog u jednu blagu zlatnu boju. Ovo ogromno prostranstvo koje deluje da ide do beskonačnosti nekad je bila prava stočarska meka sa preko 300.000 ovaca. Od svega toga sada su samo ostale ruševine mlekara, doduše i po koja kravica koja uživa u miru na 1600 m.n.v.

Tri planinara na vrhu Bratkova Strana, Vrtibog
Ekipa

Pogled koji oduzima dah: vidikovac sa Bratkove strane

Zasluženu pauzu za obrok (pivo za neke) pravimo na vrhu Mramor koji uz fantastičan pogled nam čak pruža i letnjikovac. Svaka čast ko god ga je postavio! Posle kratkog zadržavanja nestrpljivo krećemo ka susednom Bratkovom vrhu ili Bratkovoj strani. Vrh je pozicioniran tako da imaš izvanredan pogled na elitne vrhove Stare planine, kao što su Midžor, Vražja glava, Tri Čuke, Srebrna glava, čak se može spaziti oštrim okom i Jovički kamen. Po mom skromnom mišljenju, verovatno je jedan od najboljih vidikovaca na Staroj planini. Ovde već je magla bila prošlost, oblaci su služili kao dekoracija Midžoru, a sunčano vreme je došlo da nas nagradi. Jedino što nam kvari raspoloženje je to što ne možemo duže da ostanemo. Oduševljenje ipak ne jenjava i pravimo plan da se ubrzo ovde vratimo.

Pogled sa vrha Bratkova Strana

Pisao sam u prošlom članku da planinarenje stvara prijateljstva. Tako da pored neverovatne prirode, akcija će takodje ostati upamćena što smo prvi put imali priliku da upoznamo našeg druga Radenka. Veliki pozdrav za njega i svi mu poručuju da požuri da se vrati u Srbiju da se ne ohlade burgeri iz Nemira.

Ako želite da vidite kako je bilo na akciji pogledajte moj video klip na YouTube. Takodje, ostavljam dole opisu trek od staze tako da i vi možete da ga pratite i krenete u vašu avanturu.

Delić atmosfere sa akcije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *