Site Overlay

Kablar i vidikovac Pejica

Kada ti je u dvorište Suva, a vrlo blizu i Stara Planina, lagano je da zaboraviš šta sve ostalo Srbija ima da ponudi. Jedan od takvih zaboravljenih i zanemarenih predela u mom slučaju jeste zapadna Srbija.

Pogled sa vrha Kablar
Pogled sa Kablara

Budjenje

U rano jesenje jutro krećemo iz Niša ka Kraljevu. Na putu zapažamo izgradnju novog auto puta koji bi približio dosta južnu i zapadnu Srbiju i eliminisao beskrajne kolone kamiona i automobila koje umeju da budu česte pojave na magistrali. U Kraljevu pravimo pauzu za doručak (neki već po drugi i treci put) i da pokupimo našeg iskusnog lokalnog vodiča koji će nam pokazati čari Kablara.

Ekipa

Ovčarsko Kablarska klisura

Obilazak Ovčarsko Kablarske klisure počinjemo iz Ovčar banje, preciznije od manastira Nikolije i PD Kablar. Ovo mesto poseduje čak deset srednjovekovnih manastira, zato nije ni čudo da ima nadimak Srpska Sveta Gora. Mi ovog puta dajemo akcenat više na prirodu, tako da se laganim tempom i sa više kraćih pauza polako približavamo vrhu Kablar.

Planinari udruzuju ruke na vrhu Kablar
Na vrhu

Na vrhu kao naručen pogled. U daljini šlag oblaci, ali ne dovoljno blizu da zaklanjaju izvanredan pogled na vijugave meandre zbog kojih je ovaj kraj i poznat. Pogled na meandre upotpunjuju i razne ptice koje lepršaju u vazduhu i zovu ovu klisuru svoj dom.

Pri silasku na moje oduševljenje zatičemo veselu kolonu osnovaca. Kulturno nas pozdravljaju, i mi njih i kao male vredne pčele nastavljaju svoj put ka vrhu. Da je samo više ovakvih susreta i učitelja koji su voljni da vode svoje učenike u prirodu i usađuju prave vrednosti od malena.

Medjuvršje i vidikovac Pejica

Dan još uvek nije bio na izmaku zato odlučujemo da posetimo i vidikovac Pejica. Tu se pruža bajkovit pogled na jezero Medjuvršje i nismo odoleli da sidjemo dole do simpatičnih kućica i priveženih čamca idičnih za fotografisanje.

Pogled na Medjuvršje posle silaska sa Kablar vrha
Medjuvršje

Pošto je Ovčarska banja poznata po svojoj lekovitoj vodi, akciju završavamo na najbolji način ulaskom u vodu od 35 stepeni. Neke moje završne misli ovog dana su bile da nikad nisam razumeo osobe koji izgovaraju reči “jesenje sivilo”. Šarolike boje koje su nas dočekale potvrdjuju to, nego neću ulaziti u opis toga. Pravi dokaz je sav ovaj materijal koji je zabeležen zato vi sami procenite.

P.S. hvala našoj dobroj prijateljici Dragani u pomaganju i vodjenju akcije. Ona je još jedan primer prelepog prijateljstva koje se desilo na planini.

Ako želite da vidite kako je bilo na akciji pogledajte moj video klip na YouTube. Takodje, ostavljam dole opisu trek od staze tako da i vi možete da ga pratite i krenete u vašu avanturu.

Delić atmosfere sa akcije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *