Site Overlay

Najbolje aplikacije za planinarenje

Planinarenje je aktivnost koja pruža mnogo užitka, a uz pomoć aplikacija za planinarenje možete se dodatno pripremiti za svoju avanturu. Aplikacije za planinarenje mogu vam poslužiti za inspiraciju u nalaženju novih ruta, navigaciju i merenje vaših performansi. U ovom članku ću vam predstaviti neke od najboljih aplikacija za planinarenje koje su dostupne za pametne telefone.

Gaia GPS

Gaia GPS

Pa da počnemo s prvom aplikacijom za planinarenje koju sam ja ikad koristio. Gaia GPS je aplikacija koja pruža detaljne karte za planinarenje. Odmah da razjasnimo uobičajenu zabludu. Nije vam potreban Wi-Fi ili signal da bi GPS na pametnom telefonu radio s ovom aplikacijom. Ono što jeste potrebno je da pre toga samo skinete mape za područje koje želite istraživati. Aplikacija ima besplatnu i plaćenu verziju, a meni je dovoljna besplatna verzija. Radi dobro na iOS-u i Androidu. Gaia GPS ima funkcije poput GPS praćenja, podeljenih ruta i podataka o visini, brzini i udaljenosti. Ne troši previše baterije, ali kao i sa svim aplikacijama koje ću preporučiti, predlažem da obavezno ponesete i rezervnu eksternu bateriju.

Wikiloc

Zapratite me na Wikiloc da pratite sve moje avanture

Wikiloc je aplikacija za planinarenje dostupna u više od 100 zemalja širom sveta. Korisnici mogu pristupiti detaljnim mapama, opisima staza, fotografijama i recenzijama drugih korisnika. Ova aplikacija ima veliku bazu podataka s više od 10 miliona staza koje su podeljene od strane korisnika, što je vrlo korisno za pronalaženje novih avantura. Wikiloc takodjer ima GPS funkciju, koja vam omogućuje da pratite svoj napredak i ostanete na pravom putu. Ovo je aplikacija koju najviše koristim. Pre bilo koje planinarske ture, preporučujem da pretražite da li je neko bio već tamo i da preuzmete rutu koja ima najbolje ocene, komentare i opise. Na početku staze samo uključite navigaciju i možete da idete rutom koju ste skinuli. Ako skrenete sa staze, aplikacija će vas obavestiti. Postoje besplatna i plaćena verzija, a ja vam preporučujem plaćenu. Košta oko 10 eura godišnje, što je vrlo jeftino za uslugu koju pruža.

CalTopo

CalTopo

Za ovu aplikaciju sam skoro čuo i dobio preporuku. Definitivno aplikacija za ozbiljnije visokogorske poduhvate. Kod kuće možete koristiti CalTopo veb stranicu za planiranje ličnih i vođenih akcija – posebno za merenje udaljenosti, visinske razlike, dodavanje korisnih napomena i iscrtavanje staza koje nisu ucrtane na mapi. Možete ištampati mapu na ovoj veb stranici i imati višestrane PDF-ove. Aplikacija ima kao i većina prethodnih GPS i ostale standarne funkcije. Korisnički interfejs može biti bolji, i potrebno je malo vremena dok se snađete ali bez sumnje jedna od najboljih aplikacija trenutno.

PeakFinder AR

PeakFinder AR

Aplikacija PeakFinder AR koristi vašu kameru i senzore na vašem telefonu kako bi prepoznala planine u vašem okruženju. Aplikacija vam omogućuje da vidite nazive planina i vrhova u realnom vremenu i saznate više o njima. PeakFinder može biti koristan alat za planinarenje koji vam omogućuje da saznate više o planinama koje vidite tokom vašeg planinarenja. Vrlo zabavna aplikacija koja može da posluži kao dodatak nekoj od gore navedenih aplikacija. Postoji samo plaćena verzija koja košta 6 dolara. Alternativa za ovakvu vrstu aplikacije je PeakVisor.

AllTrails

AllTrails

Možda nije toliko zastupljena kod nas, ali AllTrails je svakako jedna od najpopularnijih aplikacija za planinarenje. Aplikacija vam omogućuje da pronađete staze u svojoj blizini, istražite karte staza i pročitate recenzije drugih korisnika koji su već bili na tim stazama. Kao i prethodne aplikacije, možete i ovde stvoriti vlastite staze i podeliti ih s drugim korisnicima. AllTrails poseduje GPS praćenje, ali jedna zanimljiva stvar koja je razlikuje od ostalih je to što pruža i podatke o vremenskim uslovima za područje koje istražujete. Takođe, poseduje funkciju “životna linija”. Prilikom pokretanja linije spasavanja birate svoje kontakte, stazu i očekivano vreme povratka. Zatim, ako kasnite sa zakazanim vremenom završetka, aplikacija šalje upozorenje vašim kontaktima zajedno sa vašim poslednjim poznatim koordinatama kako bi mogli da vas prate i provere da li ste dobro ili da preduzmu dalje mere. Ovu funkciju možete pronaći u plaćenoj verziji aplikacije koja košta oko 35 dolara godišnje.

Seek by iNaturalist

iNaturalist

Evo jedna aplikacija za sve radoznale prirodnjake, gljivare i ostale zaljubljenike u prirodni svet. Aplikacija vam omogućuje prepoznavanje vrsta biljaka i životinja. To je korisno za one koji ne znaju mnogo o prirodi, ali su zainteresovani za učenje. Vrlo je laka za korišćenje. Samo fotografišite biljku ili životinju koju želite identifikovati, ili snimite audio zapis ako želite indentifikovati zvukove. Aplikacija će pokušati da prepozna vrstu i dati adekvatne informacije. U slučaju da ne može postoji i cela zajednica ljudi koja je ljubazna i voljna da pomogne. Napravljena je od strane National Geographic-a i California Academy of Sciences. Takodje, je bitno da je dozvolite da koristi vašu lokaciju kako bi utvrdila bolje koje životinje i biljke se trenutno nalaze u vašem regionu.

Google Earth (i Maps)

Google

Iskreno, ja lično slabo koristim Google usluge za planinarenje, ali postoje mnogi planinari i vodiči koji se koriste njima, pa ih vredi pomenuti. Ove aplikacije pružaju detaljne satelitske karte, što vam omogućava da istražite područje na kojem planirate planinariti i dobijete ideju o terenu i reljefu. Takođe, da biste došli do bilo koje naše početne staze, uglavnom koristimo Google mape.

“Moderne aplikacije za navigaciju su od velike koristi za planinare. One vam omogućavaju da pratite svoj put, proverite visinu, udaljenost i vreme, kao i da se vratite na put ako se izgubite.” – Bear Grylls

Zaključak

Da budemo iskreni, čak i vodiči se ponekad izgube. Zato aplikacije za planinarenje mogu biti koristan alat. Takođe, vredi napomenuti i testirati Orux, Locus i Mapy.cz aplikacije. Bez obzira na to koju aplikaciju koristite, važno je imati na umu da ove aplikacije ne zamenjuju dugogodišnje iskustvo, karte, kompas i ostale neophodne planinarske alate. Ako imate neke korisne aplikacije za planinarenje, snimanje ruta ili bilo šta drugo, slobodno ih podelite u komentarima ispod.

P.S. Hvala kolegi Grahovcu iz reprezentacije na preporučenoj aplikaciji.

2 thoughts on “Najbolje aplikacije za planinarenje

  1. Za mene Locus broj 1, Oruxmaps je takođe odlična aplikacija ali možda malo komplikovanija, wikiloc kao aplikaciju ne koristim, samo kao bazu sa trekove, ima najveću bazu ali ima i najviše “đubreta” jer svako kači šta mu padne na pamet, zato treba biti pažljiv šta se i od koga preuzima i koristi. ViewRanger je bio odlična aplikacija ali ga više nema, probao sam svašta no definitivno mi se Locus 3 najviše dopada. PeakLens i HillHunter za vrhove i to je to.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *