Site Overlay

Oprema za početnika u planinarenju

Početnik u planinarenju treba da poseduje osnovnu opremu koja će mu omogućiti da se bezbedno kreće kroz planinski teren. Svako je nekad bio početnik u nečemu, i ja ću serijom članaka pokušati da tranziciju iz amatera u profesionalca napravim što bezbolnijom. U ovom članku ću vam naveti samo neke osnovne stvari koje bi trebalo da imate:

Planinarske cipele

Oprema za početnika u planinarenju - cipele - primer
Planinarske cipele

Prva i najbitnija stavka je da obavezno nabavite dobre planinarske cipele sa čvrstim gazištem i dobrim sistemom za vezivanje. Neka bude vibram djon po mogućstvu. To će vam omogućiti da se krećete lakše po neugodnom terenu i da izbegnete povrede.

Ranac

Oprema za početnika u planinarenju - covek sa planinarskim rancem - primer
Planinarski ranac

Nabavite kvalitetan planinarski ranac koji će vam omogućiti da poneste sve što vam je potrebno, kao i dovoljno hrane i vode. Uvek birajte ranac koji je funkcionalan, ima mogućnost podešavanja i poseduje dosta kopča.

Odeća

Oprema za početnika u planinarenju - odeća - primer
Aktivni veš

Treba da nosite slojevitu i udobnu odeću koja će vas zaštititi od hladnoće i vlage. Da ne bi nosili i menjali puno maijca i ostalih stvari tokom akcija gledajte da nosite aktivnu odeću, npr. Merino vuna. Pre akcije obavezno pogledajte vremensku prognozu i u zavisnosti od vremenskih uslova birajte adekvatnu odeću.

Voda

 zalazak sunca i čovek pije vodu - primer
Voda

Nabavite flašu ili meh za vodu koja ce vam omogućiti da održavate hidrataciju tokom celog dana. Preporučujemo da ponesete dovoljno vode, naravno zavisi od akcije ali bar 2l je neko nepisano pravilo. Raspitajte se svakako kod vodiča da li na terenu ima neki izvor i mogućnost dopune.

Hrana

Sto, tanjir i hrana - primer
Hrana

Oprema za početnika u planinarenju ili gorivo? Kako god, ali ponesite dovoljno hrane koja će vam dati dovoljno energije da se krećete ceo dan. Uvek birajte hranu koja ima visok sadržaj proteina i ugljenih hidrata, kao što su sendviči sa puterom od kikirikija ili humusom, voće, orašasti plodovi i suvo meso.

Mobilni ili uredjaj sa GPS

  Mobilni telefon i navigacija - primer
Navigacija

Oprema za početnika u planinarenju ne bi bila kompletna bez načina da se orijentišete i snadjete na terenu. Ako ne znate da koristite mapu i kompas, uvek ponesite mobilni i pre toga instalirajte aplikacije za navigaciju kako biste se lakse snašli na terenu. Ako idete na nepoznato područje, preporučujem da to bude jedno od bitnijih stavka na koju bi trebali da obratite pažnju. Od aplikacija preporučujem Gaia GPS ili Wikiloc. Za svaki slučaj ponesite i eksternu bateriju.

Čeona lampa

Oprema za početnika u planinarenju  - Čeona lampa - primer
Čeona lampa

Bez obzira jeste li iskusni planinar ili tek početnik, noćno planinarenje bez svetla ume da bude opasno. Čeona lampa vam omogućuje sigurnije kretanje i osvetljavanje terena ispred vas. Bolja je opcija nego baterijska lampa pošto su vam ruke slobodne i možete u obe ruke koristiti štapove kao dodatni vid sigurnosti pri noćnom spustu.

Prva pomoć

Oprema za početnika u planinarenju - Kutija i unutra prva pomoć - primer
Prva pomoc

Zlu ne trebalo, ali bolje ga imati nego ne. Zato nabavite osnovni set za prvu pomoć, koji će vam pomoći da se brzo i efikasno obratite za pomoć u slučaju povrede.

Ovo su samo neke od stvari koje bi trebalo da razmotrite pre nego što krenete u planinarenje. Ne zaboravite da uvek budete spremni na promene u vremenskim uslovima i da se držite plana i ruta koje ste unapred odabrali. Naravno, u početku uvek treba ići sa vodičem ili nekim iskusnijem. Takodje, vodiči će uglavnom u opisu akcija napraviti spisak opreme koje treba imati za njihovu akciju, tako da uvek proverite i ispoštujte listu. U narednim tekstovima ulazićemo u dubinu za svaku od ovih stavki i proširićemo spisak neophodne, letnje, zimske i bitnije opreme.

2 thoughts on “Oprema za početnika u planinarenju

  1. Ljuba Andrić says:

    Сјајни људи раде сјајне ствари. Са срећом и нека буде на корист и теби и заједници!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *