Site Overlay

Kako poboljšati svoju kondiciju za planinarenje?

Planinarenje je izvanredan način da se ujedno poboljša fizička kondicija, kao i umni, emocionalni i zdravstveni kapaciteti. Hodanje po planinama, uz uspon i spust, zahteva dosta energije i snage, pa je važno da se pripremite pre nego što krenete. U ovom članku će kondicija za planinarenje biti detaljno objašnjena.

Počnite lagano

Ako ste novi u planinarenju ili ste već neko vreme bili neaktivni, važno je da počnete sa laganim vežbama kako biste postepeno izgradili svoju kondiciju. Možete početi sa šetnjama u prirodi ili jogom (vežbe istezanja), a zatim postepeno povećavati intenzitet i dužinu vaših vežbi.

Zalazak sunca i hodanje
Ako ste neko vreme već neaktivni počnite prvo sa dužim šetnjama

Redovno vežbajte

Da biste poboljšali izdržljivost i snagu mišića, potrebno je da vežbate najmanje tri puta nedeljno. Fokusirajte se na kardiovaskularne vežbe poput trčanja, vožnje bicikla i plivanja, kao i na vežbe snage poput čučnjeva, iskoraka i sklekova. Posebno bi izdvojio voznju bicikle, prednji čučanj, i zadnji iskorak (reverse lunges) koji je delotvorniji za nas planinare i više prijateljski nastrojen prema kolenima.

Bicikla kao vid treninga za poboljsanje kondicije za planinarenje
Voznja bicikle je odlična priprema

Radite vežbe ravnoteže

Ravnoteža je ključna za planinarenje, pa je važno da radite vežbe koji će vam pomoći u tome. Jedna od takvih vežbi je stajanje na jednoj nozi, koju možete izvoditi 20-30 sekundi, a zatim promeniti nogu. Kako biste vežbu učinili još izazovnijom, pokušajte je izvesti žmureći. Takođe, obratite pažnju na aktiviranje mišića gluteus medius, koji igra ključnu ulogu u održavanju ravnoteže. Prema mom mišljenju, najbolja vežba za poboljšanje ravnoteže jeste tzv. single leg deadlift, odnosno mrtvo dizanje na jednoj nozi. U početku i ne mora uopšte neka velika težina, manja flašica sa vodom će biti dovoljna. Ova vežba će osim jačanja ravnoteže, unaprediti i mišiće nogu, trbušne mišiće i donji deo leđa. Stoga, ne zaboravite ubaciti ovu vežbu u svoj trening program.

Ima dosta varijacija na ovu vežbu. Ja ovu praktikujem.

Stepenice

Penjanje po stepenicama je izuzetna vežba koja simulira uspon na planinu. Ako nemate u blizini brdo, ili trenutno niste u mogućnosti da odete na planinu, penjanje po stepenicama će vam pomoći da se pripremite za uspon i podići će vaš planinarski fitnes. Penjite se po stepenicama što je više moguće, u brzom tempu a zatim se spustite lagano i ponovite. Ako vam to deluje lako ili ako se spremate za neki ozbiljan visokogorski uspon onda stavite ranac na ledja i unutra teret. Još jedan ekstra benefit ovog načina treniranja je više druženje sa vašim začudjenim (ako živite u zgradi kao ja) komšijama.

Stepenice kao odličan način da poboljšate kondiciju za planinarenje
Stepenice

Tajna formula

Redovno učestvovanje u planinarskim akcijama je najbolji način za poboljšanje kondicije za planinarenje.

Citat za tajnu formulu uspeha
Tajna formula

Otkrio sam vam tajnu formulu ali i pored nje, kondicija za planinarenje leži u gore navedenim stavkama koje su vrlo bitne da bi ste se pripremili za sve izazove u planini. Takodje, preventivno ćete ojačati mišiće, zglobove i tetive i tako smanjiti rizik od povrede skočnog zgloba i kolena koji su najćešci zdravstveni problemi medju planinarima.

1 thought on “Kako poboljšati svoju kondiciju za planinarenje?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *