Site Overlay

Planinarski štapovi – Pravilno korišćenje, odabir, i benefiti

Planinarski štapovi su neizostavan deo opreme svakog planinara, a koriste se za podršku prilikom hodanja po planinskim stazama. Štapovi su jedan od najčešćih pomagala u planinarenju, a u ovom članku ćemo objasniti zašto ih je važno koristiti i kako pravilno odabrati i koristiti planinarske štapove.

pokazuje coveka kako u planini - planinarski štapovi primer

Zašto koristiti planinarske štapove?

Iskreno, pre nekoliko nedelja sam video da je neko u jednoj grupi na Facebooku postavio slično pitanje, zapravo često vidim to pitanje pa sam hteo da podelim svoje mišljenje i iskustvo o ovoj temi.

Korišćenje planinarskih štapova ima niz prednosti koje olakšavaju hodanje i pomažu u očuvanju zdravlja i kondicije planinara. Pa da pokušam da navedem par dobrih razloga.

Smanjuju opterećenje na zglobovima i mišićima

Planinarski štapovi smanjuju opterećenje na kolenima, kuku i kičmi prilikom hodanja po planinskim stazama. Na taj način smanjuju se bolovi i oštećenja zglobova te pomažu u očuvanju zdravlja zglobova i mišića. Ako planirate dugoročno da se bavite planinarenjem onda odma počnite da ih koristite. Takođe, smanjuju šanse da dobijete grč u mišićima prilikom dugih i napornih tura.

Poboljšavaju ravnotežu i stabilnost

Korišćenje planinarskih štapova pomaže u održavanju ravnoteže i stabilnosti tela prilikom hodanja po neravnim terenima. To je posebno važno u situacijama kada se kretanje odvija po strmom terenu ili kada je potrebno preći prepreku. Ne dešava se često ali ponekad mi planinari moramo preći reku ili potok, pa i tu dobro dodju da se ne okliznemo.

Povećavaju brzinu i efikasnost hodanja

Korišćenjem planinarskih štapova planinari mogu postići veću brzinu i efikasnost hodanja. To je posebno važno prilikom dugih planinarskih tura kada je potrebno očuvati snagu i izdržljivost. Tvoje noge se manje troše jer gornji deo tela se aktivira i pomaže.

Smanjuju rizik od povreda

Planinarski štapovi smanjuju rizik od povreda prilikom hodanja po planinskim stazama. Oni pomažu u smanjenju opterećenja na zglobovima i mišićima te povećavaju stabilnost tela, čime se smanjuje rizik od padova i povreda.

Kako odabrati planinarske štapove?

planinarski štapovi primer

Kod odabira planinarskih štapova potrebno je obratiti pažnju na nekoliko stvari. Podesivost, mogućnost sklapanja, apsorpcija udara, težina i mehanizmi za zaključavanje su samo neke od karakteristika i opcija koje će voditi vaš izbor pri kupovini. Prvo ću malo pričati o vrstama štapova koji postoje.

Obični (teleskopski)

Obični štapovi za planinarenje su najčešće korišćeni, jer su izdržljivi i laki za upotrebu. Popularni su među planinarima jer imaju uglavnom dva segmenta koji se klize jedan u drugi i zaključavaju se pomoću sistema za zaključavanje okretanjem ili polugom. Iako duže prisutan, sistem za zaključavanje okretanjem nije moj lični izbor. Mane su mu da može se zaglaviti ako se previše zategne i ima tendenciju da se opusti tokom kretanja. Zbog toga su poluge za zaključavanje pouzdanije i definitivno moj prvi izbor. Velika prednost ove vrste štapova je što možete podesiti visinu po potrebi, dok to nije slučaj kod fiksnih štapova i mnogih modela koji se sklapaju. Najveća mana je to što su često teži i ne mogu se sklopiti u tako male dimenzije kao preklopni.

Sistem zaključavanja sa polugom

Preklopni

Preklopni štapovi za planinarenje dolaze u segmentima koji se razdvajaju i sklapaju, poput štapova za šator. Zbog toga često imaju užu osovinu koja pomaže u smanjenju težine. Takođe se mogu sklopiti u značajno kraće dimenzije od običnih štapova, što ih čini lakšim za nošenje. Mana ovih štapova jeste što generalno ne mogu izdržati toliku težinu kao obični modeli i nude samo kratki raspon podešavanja ili nikakvo što ograničava njihovu upotrebljivost.

Fiksni

Ova vrsta štapova se više koristi kod planinskih trkača nego planinara. Jednostavni i laki su dosta i onda je to logičan izbor za trkače. Mane za planinare jesu što su teški za pakovanje ili pričvršćivanje na ranac kada se ne koriste. Takođe nema mogućnost podešavanja dužine što dosta otežava stvari.

Materijal

Planinarski štapovi mogu biti izrađeni od različitih materijala, poput aluminijuma, karbona ili kompozitnih materijala. Aluminijski štapovi su najčešći izbor, a prednost im je što su izdržljivi i pristupačni. Karbonski štapovi su lakši, ali su i skuplji.

Drška

Na planinarskim štapovima postoje različite vrste drški, ali navešću samo dve: obične i ergonomske. Obične drške najčešće srećemo, jednostavne su i napravljene su od gume ili pene kako bi pružile udobnost tokom hodanja. Ergonomske drške su oblikovane tako da smanjuju umor i pritisak na zglobove tokom dugih i višednevnih planinarskih tura. Ove drške imaju nagib od 15 stepeni koji je dizajniran da se podudara sa prirodnim mestom odmora ruke. Koristio sam ih samo jednom, ali sam takođe dobio preporuku od iskusnih visokogoraca da su najbolji izbor.

Kako pravilno koristiti planinarske štapove?

Korišćenje planinarskih stapova može se činiti jednostavnim, ali postoje neka pravila koja je potrebno pratiti kako bi se iskoristile sve prednosti ovog pomagala.

Postavite visinu štapova

Pre korišćenja planinarskih štapova, potrebno je postaviti visinu štapova tako da odgovaraju visini planinara. Visinu štapova možete prilagoditi pomoću kliznih mehanizama koji se nalaze na štapovima. Kada ruke budu pod 90 stepeni to je visina koja tebi odgovara.

Držite štapove pravilno

Pravilno držanje planinarskih štapova ključno je za postizanje njihovih prednosti. Hvat ne mora da bude previše čvrst. Bitno je i kako provučete ruke kroz kaiš štapa. Ako uradite to loše, i slučajno se desi neki pad, onda nećete imati slobodnu šaku da pokušate da ublažite povredu i moguće je i da povredite tu šaku ili zglob ruke. Ruke idu ispod kaiša pa na hvat. Ostaviću na kraju članka i video gde pokazujem upravo ovo.

Koristite štapove sinhronizovano sa koracima

Koristite štapove sinhronizovano sa koracima kako biste postigli najbolje rezultate. To znači da se jedan štap (desna ruka) koristi dok se podiže suprotna (leva) noga. Kada idete uzbrdo štapovi treba da budu otprilike pod uglom od 70 stepena. Ugao treba da bude u pravcu u kome ideš.

Skijaško guranje

Nije toliko popularno ali neki planinari koriste štapove samo na ovaj način. Kao što naslov kaže, u istom momentu obe ruke i štapove koristite kao skijaši.

Spuštanje na dole

Postoje par načina korišćenja štapova za spuštanje na dole. Možeš da stavis šaku na vrhu štapa ili hvat da bude na dršci kao i pri usponu. Ja lično koristim ovu prvu opciju kada je baš nagli spust, a za neke blaže spuste onda mi je hvat na glavnom delu drške.

Prilagodite štapove terenu

Prilagodite visinu štapova terenu po kojem hodate. Kod penjanja uzbrdo, skratite štapove, a kod spuštanja nizbrdo, produžite ih.

Nepravilno korišćenje štapova

Kada nepravilno koristite štapove, može doći do kontra efekta. Možete samo umoriti gornji deo tela ili celo telo bez razloga. To se događa kada su vam štapovi previše udaljeni od tela. Takođe, ne zabadajte štapove jako u zemlju da ne možete posle da ih izvučete.

Zaključak

Pri kretanju po planinama, planinarski štapovi mogu biti velika pomoć. Oni smanjuju opterećenje na zglobovima i mišićima, poboljšavaju ravnotežu i stabilnost, povećavaju brzinu i efikasnost hodanja, te smanjuju rizik od povreda. Lično sam godinama išao na planinarskim akcijama bez njih, ali nakon što sam povredio koleno i počeo da ih koristim, shvatio sam koliko su zapravo važan alat. Nažalost, morao sam naučiti ovu lekciju na teži način, ali želim da vas podstaknem da budete pametniji od mene i da ih koristite već od vašeg prvog planinarskog koraka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *