Site Overlay

Divna Gorica i susret sa Belkom

Iznenadno zahladjenje u subotu nas nije zastrašilo da u nedelju ne izadjemo u prirodu. Divna Gorica je bila naša želja.

Ekipa

Počeli smo iz sela Mokra i polako išli monotonim i nezanimljivim kolskim putem kroz šumu. Kako smo napredovali u zabačenijim delovima šume gde hlad vlada, poceli smo da vidimo nagoveštaje kako je bilo kada beli pokrivač ovde pokrije sve. Našu monotoniju razbija jedan vrlo jak zvuk. To frktanje pravi jedan prelep konj crne boje.

Planinari hrane konja koga su sreli ka putu za Divnu Gorica
Belka

Tog crnog lepotana nazivamo Belka. Iz pomalo početne ukočenosti sa naše i njegove strane on se približava i postaje jasno da nije neprijateljski nastrojen već je došao kod nas za neku poslasticu. Ubrzo shvatamo da je velika maza i neki ostajemo bez hrane za ceo dan ali zauzvrat dobijamo vernog pratioca do vrha Preslap.

Dva planinara uzivaju i odmaraju na Divna Gorica
Odmor

Nakon zaslužene pauze i fotkanja na atraktivnim liticama krećemo do naše glavne destinacije. I tako posle više od 1000mnv predjenih došli smo do našeg cilja. Divna Gorica nas je fino ugostila i kao prava domaćica nas je počastila sa izuzetno moćnim pogledom ka grebenu Suve Planine. Tu nam postaje jasno zašto je Jovan Cvijić nazvao Suvu planinu Alpima na jugu Srbije.

U povratku ka Preslapu opet srećemo Belku, koja nam otima i poslednju hranu i tu se opraštamo od nje do sledećeg vidjenja.

Ako želite da vidite kako je bilo na akciji pogledajte moj video klip na YouTube. Takodje, ostavljam dole opisu trek od staze tako da i vi možete da ga pratite i krenete u vašu avanturu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *